På den här sidan vill jag kunna uppdatera er om situationen i Grekland

Den 14 februari 2019

Alla Hjärtans dag och Vänliga Veckan!

 

Idag har vi en offeciell dag för kärlek och omtanke och vi har en vecka där vi skall vara extra vänliga mot varandra.

Igår när jag var i affären så träffade jag en mycket sammanbiten och stressad kvinna som i sin stress tappade sin väska och hennes frustration var påtaglig. Jag kunde inte annat än le mot henne. Våra ögon möttes och hon log och sa att den här dagen inte börjat bra men hennes leende var bland det vackraste jag sett. Jag hoppas att jag gjorde hennes dag lite enklara.

Igår på Egeiska havet utanför Lesbos så förliste en  båt med 52 människor mot klipporna och en liten nioårig flicka dog. Ett litet barn som var i början av ett liv  och drömmar om en framtid. Ett litet barn som var en solstråle för sina föräldrar och kanske den enda glädje som hennes föräldrar hade. 

Situationen bland flyktingarna är fortsatt omänskligt och under all mänsklig nivå med fortsatt dålig fysisk och psykisk ohälsa. Enligt 

Men jag är tacksam att få vara med att arbeta bland dessa vänner och allt detta är möjligt tack vare er och er kärlek. En kärlek som inte bara är för dagen, alla hjärtans dag, utan ni visar en oerhörd medmänsklighet. Vi kan tack vare er forsätta stödja lagerlokalen i Attika och vi kan bidra med läkemedel och medicinsk utrustning till Medical Volunteer International.

Inför vår resa till Lesbos den 2 mars behöver vi er kärlek och stöd. 

 

Swisha en gåva till  132 577 31 22

 

Tack på förhand

Bild från Aegean Boat Report

Den 10 februari 2019

Resan till Lesbos närmar sig och förberedelserna är igång. Återigen en viktig resa men som jag egentligen inte skulle behöva göra. Men ändå kommer fortfarande människor med båt till öarna i Grekland men alla båtar kommer inte fram utan stoppas av Turkiska kustbevakningen.  Se filmen nedan som publicerats av Aegean Boat Report.

 

Flyktingar som stoppas av Turkiska kustbevakningen

 

Situationen för flyktingarna är fortsatt mycket svår men dessa fantastiska överlevare försöker få en vardag och struktur i sina liv. Barn som trotts allt hittar någonting att leka med. Kvinnor som försöker laga mat till sin familj men dessa människor behöver all  hjälp och stöd de kan få av dig och mig

 

Vi behöver hjälp med att kunna köpa läkemedel såsom:

Paracetamol

Ibumetin

Antibiotika

Hjärtmedicin

Inhalationer

Läkemedel mot hjärtsjukdomar

Örontermometrar

Övrig sjukvårdsmaterial.

 

Vi behöver också ert stöd för att kunna fortsätta stödja Lagret i Attika som vi betalar hyran för.

 

Vi tackar på förhand för att du vill hjälpa oss att göra livet något bättre för våra medmänniskor.

 

Swish 123 577 31 22

 

 

 

 

Sanna överlevare som försöker finna någon form av en vardag och kanske lite glädje

Bilderna tagna av Aegean Boat Report

I natt kom det 3 båtar med ca 80 personer, varav 35 var barn, till de grekiska öarna.  Även om det är något varmare i luften än vad vi har det så är kylan påtaglig. Regnet gör att allt är blött och det finns inga möjligheter att torka kläder, filtar mm.

I lägret är trygghetsfaktorn obefintlig. Övergrepp och överfall förekommer dagligen och osäkerheten för framtiden och kampen för dagen påverkar alla psykiskt.
Att leva så här tätt intill varandra gör också att risken för infektioner sprider sig. Den psykiska ohälsan gör allas situation labil. Alla lever i ett limbo utan att veta vad som skall hända. Även suicidförsöken ökar då känslan av hopplöshet bara blir större och större.

Den 2 mars åker vi ner till Lesbos för att arbeta i två veckor. Vi kommer att samarbeta med Medical  Volunteers International. Inför resan behöver vi hjälp med att kunna köpa medeciner oc sjukvårdsmaterial. Vi fortsätter även att stödja lagret på Attika. Vi tackar på förhand för ert stöd för att kunna arbeta både kortsiktigt och långsiktigt.

Vårt Swishnummer är 123 577 31 22

 

Se gärna nedanstående film som filmats av Aegean Boat Report. och som givit oss tillstånd att delas deras filmer/bilder-

Moria Camp

 

 

 

  

En ung person i Aten som inte orkar längre. En hemsk bild från en av mina vänner men en bild som också talar om den omänskliga situation dessa människor befinner sig i.

Den 25 januari

Flyktingarna fortsätter att komma till de grekiska öarna. Det sker också en ökning av antalet båtar som kommer och det är tyvärr många som inte når land. Att ökningen sker nu är allvarligt då det ofta är färre som åker över det iskalla, stormiga havet. Det är situationen i Libanon som, förvärras och man flyr med hopp om en bättre situation. 

När vi talar om länderna i mellanöstern så tänker man ofta på varmt och gott väder. Men vintern har bitit sig fast och en storm har ödelagt  flera boenden. Regn, snö och kyla gör situationen ännu värre. Dessutom så har inte människorna några vinterkläde. Vintern i Grekland gör att situationen blir katastrofal för våra vänner. Olika organisationer hjälps åt sida vid sida och som ni förstår så är vi tacksamm att också ni finns där troget vid vår sida och kämpar med oss.

TACK

Den 22 januari

I går fick Sverige en ny regering och medan vår statsminister läste sin regeringsförklaring så kom en båt med 49 flyktingar till Chios. (källa aegean boat report). Det enda som nämdes om flyktingkrisen under regeringsförklaringen var att alla länder i Europa skall ta sitt ansvar. 

Bäste statsminister och övriga partiledare och politiker, vi kan inte vänta vi måste agera NU.

Enligt Attika Human Support ökar antalet båtar som kommer till de grekiska öarna och pressen på lagret att distributera kläder och övrigt material ökar. Från Attika och Lesbos så går det transporter till Samos, Chios, Athen. Som ni förstår så kostar det inte bara att hålla ett lager utan även transporterna kostar.

Som ni förstår så behöver vi er support med donationer och att tala om situationen för våra vänner och framför allt påverka våra politiker

Den 2:e mars så åker vi Lesbos för att arbeta. Mer information om vår resa kommer fortlöpnade. 

Bild från Attika Human Suport

Den 17 Januari

Branden på Moria igår krävde, tack och lov, inga liv. Men ca 50 tält totalförstödes. Tält som var dessa människors hem och som nu är borta och troligen tillsammans med det enda de hade kvar av minnen. Dessa människor har nu ingenstans att ta vägen, ingen stans att evakueras.

Samtidigt har ytterligare båtar kommit till de grekiska öarna. Bara den 15 januari kom de mer än 100 flyktingar.

Tack vare er enorma generositet kunde vi ju sända ner en kontainer till lagret i Attika före jul. Kläder som nu kande delas ut och ge värme i den grekiska kylan.

Tack vare er hjälp så kunde även kläder och skor skickas till Samos. Mer än 2500 jackor har delats ut.  

Som jag sagt tidigare: Vi kan inte nog tacka er för ert fantastiska stöd. Då de stora organisationerna inte finns på plats i samma utsträckning som 2015 så är det de små organisationerna som med stöd från er trogna dontaorer ger flyktingarna den mest basala stöd och hjälp.

 

Vi hoppas på ert fortsatta stöd och kontakta mig gärna om du vill veta mer.

marianne@weactsweden.com

Swich: 123 577 31 22 

Det brinner på Moria. Bild från Attika Human Support

Resultatet efter branden. De finns inget kvar. Bild Attika Human support

Den 16 januari

Rapport från Aegean Boat Report informerar att det igår räddades 46 flyktingar. Tyvärr omkom en 4-årig flicka. Återigen har ett litet barn fått sätta livet till för att vuxna människor inte kan acceptera varndras skillnader.
Situationen i är fortsatt kaotiskt och det finns idag ca 70 000 flyktingar i Grekland men det som förvärrar situationen är att den tycks börjar bli en permanent situation. Vintern i Grekland är värre i år jämfört med förra året. Lidandet för framför allt barnen som vistas i dessa miljöer är oacceptabelt. Vi kan bara inte låta detta fortsätta. Hur många av de 70 000 personerna som är barn och hur många som är ensamkommande barn vet jag inte. Men varje barn som behöver fly är ett barn för mycket.

Enligt vår kontakt så är situationen i Grekland mycket svår. Lagret i Attika på Lesbos, som We Act Sweden har varit med om att betalat hyran för, är det lager som som ger support till flyktingar på Lesbos, Samos, Chois och Aten. 

 

Återigen ber jag er om att hjälp oss att fortsätta att hjälpa. Det är tack vare er som vi kan stödja och hjälpa. Det är en enorm trygghet att veta att ni finns där för dem som har det svårt

Vill du stödja oss så Swisha till 123 577 31 22

Tack

Varje barn som behöver fly är ett misslyckande för mänskligheten. Hjälp oss att hjälpa

Den 11 Januari 2019

Situationen är som tidigare en humanitär katastrof och de som lider mest och är mest utsatta är alltid barnen. 

Båtar kommer fortfarande till öarna och förra veckan kom mer än 200 personer till de grekiska öarna.

Idag finns cirka 2500 barn i Moria camp 

Ungefär 1500 av dem är under 12 år

Ungefär 450 av dem är ensamkommande barn utan tryghet och utan någon som ger dem kärlek.

Det är vinter och temperaturen är under -o grader.

Men det är inte bara bara barnen som lider. Alla flyktingar har ett livsöde som vi nog inte kan förstå. Där bor  människor som varit med om brutala krigsupplevelse, förföljelse för sin religion, sin etnicitet eller sin sexuella läggning. Ofta, dagligen, uppstår bråk och slagsmål. Självmordsförsöken ökar och går även långt ner i åldrarna. Vi har nu genom Aegean Boat Report fått rapporter om att situation försämrats samtidigt som polisen försöker att tystna rapporteringen gällande flyktingsituationen. Man vill inte att det rapporteras eller filmas inne i lägret och polisen uppmanar att ta bort inlägg i sociala medier.
Detta är bara på en camp. Rapporter om situationen på andra camper visar att läget har nåt bristningsgränsen. I Oinofyta (se bild nedan) som är en offeciell grekisk camp är situationen fruktansvärd. Där bor cirka 600 människor i en övergiven fabriksbyggnad utan fönster. Man bor i en stor lokal med endast lakan, eller vad man kan fåt tag i, som de kan dela av en liten bit för att få ett litet privat område.
Dessa hemska förhållanden är inte bara på Moria och Oinofyta utan även i Aten, Thessaloniki och på övriga ställen runt om i Europa dit flyktingarna har kommit.

Det är inte heller bara att livssituationen är kritisk utan nu kommer även under våren influensatider. Bor man tätt inpå varandra, har ett nedsatt imunförsvar och med dålig tillgång till näringsrik mat och sjukvård eller vaccinationer så blir situatioenen ännu svårare. 


Som jag bett er om tidigare så får vi inte tystna. Barn skall inte få kalla ett ett litet tält eller en utdömd fabriksbyggnad sitt hem. Europa bryter mot FN.s barnkonvetions alla 54 artiklar utan att något görs.
De insatser som görs för flyktingarna är symptomatisk. Det är som att ge patient Panodil när den har en livshotande infektion. Det kan ge lindring för stunden

Rappoteringen i massmedia är åter igen tyst men situationen fortsätter att eskalera. 
Vänner! Vi behöver er mer än någonsin. Vi behöver er hjälp för att kunna fortsätta arbetet men vi behöver också att ni hjälper oss att vara dessa arma människors röst och ambassadörer.

 

Hjälp oss att tillsammans med de organisationer som finns i Grekland ge flyktingarna en liten gnutta mänsklighet.

Flyktingarna får inte bli gömda och glömda människor.

Hjälp oss att hjälpa! Bank details: IBAN: SE26 8000 0821 4996 4142 8728 BIC: SWEDSESS Bankgiro: 848-2481 Swish: 123 577 31 22

 

I den här kliniken en bit bort från Oinofyta camp arbetatde jag i september. En vacker vinterbild från Grekland men med 3 minusgrader utan tillgång till värme i campen så är detta en livshotande situation för små barn och sjuka människor. Bild lånad från medical volunteers international

Den 4 januari 2019

Hade önskat kunna informera att läget för flyktingarna förbättrats men tyvärr så är situationen densamma. Cirka 8000 personer finna kvar på Lesbos och som lever under samma fruktansvärda förhållanden som tidigare. Det som försämrar situationen är att vintern nått de grekiska öarna vilket överraskat myndigheterna och i och med det är ingeting förberett för att skydda dem från regn och köld.

Tyvärr så har situationen på Samos försämrats. Idag finns där ca 5000 personer som bor i en camp disponerat för 650 personer. De är i stort behov av support med kläder och tält. Vår kontakt på Lesbos meddelar att tack vare de containerna som skickats ner till Grekland så kan de skicka förnödenheter från Attika till Samos. Det som behövs är pengar till att köpa tält som kan köpas på plats och även sovsäkckar behövs.

Vi hoppas att du vill forsätta att stödja oss i vårt arbete.

Vi ser fram emot att tillsammans under år 2019 kunna göra livet lite något bättre för de människor som ingeenting har.

Vill du hjälpa oss att att fortsätta vårt arbete så Swicha till

123 577 31 22 skriv gärna vad du vill att ditt bidrag skall gå till

Rapport om situationen december 3018

Den 21 december

Fortfarande kommer båtar till de grekiska öarna och fortfarande är de som kommer dit fast i förtvivlan och krossade drömmar. Vintern har tagit sitt grepp Grekland med regn, kyla och blåst.  Tälten, som flyktingarna bor i, ger inget skydd mot regn, vind eller kyla och det finns ingenstans att torka blöta kläder, sovsäckar eller filtar.

Men det som gläder mig att en container med alla kläder, filtar. skor, tält m.m. som ni donerat nu i tisdags började att transporteras ner till förrådet i Attika på Lesbos. Kläder, skor och filtar som kan värma de som fryser.

När jag ser tillbaka på 2018 så inser jag vad mycket vi har kunnat göra tillsammans  för våra utsatta vänner så blir jag så tacksam

Närmast för 2019 är att jag i mars skall åka tillbaka till Lesbos för att arbeta. Jag skall åka tillsammans med Teresia och Katarina som också är med i We Act styrelse. 

Under 2019 kommer behovet av ert stöd fortsatt att vara sort.

Stöd för oss att kunna ge fortsatt support till organisationer som arbetar för arr göra vår värld något bättre.
Det jag i nuläget vet är hjälp med att kunna köpa läkemedel och. förband.

Inför sommarsäsongen behövs sommarkläder. Så nästa gång du städar garderoben så tänk på våra vänner och spara det du inte behäver eller vill ha.

Det jag önskar inför 2019 är att vi hjälps åt att fortsätta att prata och informera om situationen för flyktingrna . Vi får inte glömma dessa människor.

Vill du veta mer så kommer vi gärna och berättar för er.

Maila till: marianne@weactsweden.com

 

Vill du hjälpa oss att hjälpa andra så swisha till:

123 577 31 22

 

Jag vill önska er alla en Fridfull Jul och ett Gott Nytt År

 

Den 14 December

Situationen för flyktingarna i Grekland är fortfarande en skam för Europa. Människor kommer fortfarande till öarna och landvägen. Men vårt arbete kan fortsätta tack vare ert fantastiska och outtröttliga stöd.

I mars, veckorna 10 och 11, åker jag tillsammans med Katarina, Teresia och Björn till Lesbos för att arbeta. Som tidigare kommer jag att arbeta som sjuksköterska med Doc Mobile som numera heter Medical Volunteers International e.V.  Även den organisationen är i stort behov av donationer för att kunna hjälpa våra vänner. Våra vänner som inte bara är en grå massa benämnda flyktingar utan det är personer, individer med namn. behov, drömmar. Det är personer med infektioner, skabb, sårskador, posttraumatiska stress symtom men också människor med kroniska sjukdomar som behöver hjälp och läkemedel. Läkemedel som är i Grekland mycket dyrt. För att kunna hjälpa våra vänner så behöver vi ert fortsatta stöd.

En fråga: Skulle du istället för att köpa den extra julklappen skänka några kronor till vår verksamhet?

Swisha till 123 577 31 22 och skriv vad du vill att din gåva skall användas till.

Tillsammans kan vi hjälpa.

Tack för ditt stöd

Den 6 december

Dags för en ny uppdatering över situationen i Grekland. Tystnaden över rapporteringen av flyktingsituationen är återigen tyst men likväl kommer nya båtar till de olika öarna i Grekland. Bifogar statistik från Aegean Boat Reports månadsrapport nedan. Som jag sagt tidigare så är varje människa som måste fly ett misslyckande för mänskligheten och vi måste kämpa för varje människas rätt att ha ett värdigt liv.
Jag är djupt imponerad över alla aktiviteter som görs för våra utsatta vänner av olika organisationer. Jag Hoppas att du vill vara med och stödja arbetet i Grekland. Kanske kan en julklapp du tänkt köpa omvandlas till en gåva till vårt arbete. Tillsammans kan vi göra något för någon.

 

Swicha till   123 577 31 22 (We Act Sweden)

Tack på förhand

Den 24 november.

Har inte hunnit att uppdatera er men det har varit på grund av ert fantastiska engagemang med vår insamling.

Läget i Grekland, som tidigare, omänskligt, inte människovärdigt. Forsatt kommer flyktingar till de olika öarna. Människor som är offer för religiös och politisk fanatism.

Men jag är så fantastisk glad över att kunna få vara med och hjälpa till och ge dessa människor lite värme.

We Act Sweden har haft insamling i både Malmö och Helsingborg. Förra helgen den 18 november var insamlingen i Helsingborg. Vi hade fått indikationer om att många var intresserade att få komma och lämna kläder, skor, hygienartiklar m.m. Men att så många skulle komma och lämna påsar, kartonger och säckar var helt överväldigande

I dessa hårda tider då främlingsfientligheten finns så blir man så varm över det engagemang som ni alla visat oss.

Ett stort tack till Rädda Barnen i Helsingborg som lånade ut lokalen för vår insamling.

Ett stort tack till Jenny som kom tillbaka till vår lokal efter att ha varit och lämnat kläder och sedan gick hem. Hennes kommentar; " jag ser att ni behöver hjälp"

Ett stort tack till dig som kom med en nybakad rulltårta. den var gudomligt god

Ett stort tack till dig som erbjöd dig att fixa kartonger då det började att sina.

Ett stort tack till alla er som tog er tid att och och handla hygienertiklar för att skänka.

Ett stort tack till alla er som ville ha mer information om läget för våra flyktingar.

Ett stort tack till , Maja, Julia och Jennifer, tre unga tonårstjejer, som med entusiasm timme efter timme sorterade och packade  i kartonger.

I går, den 23 november, transporterades kartongerna från Helsingborg till Human Bridge depå i Genarp. Nästa vecka hämtas kartongerna som samlades in i Malmö och de kartonger som jag har hemma i vårt hus. Tur att vi har ett så stort hus som vi har.

Sedan skall alla kartonger skickas med hjälp av Human Bridge till lagret i Attika på Lesbos.

Alla dessa varma jackor, tröjor, overaller, hemstickade mössor, sockar och vantar, hemsydda mössor, filtar  som ni skänkt kommer att ge värma till barn, kvinnor och män och framför allt ge dem en förvissning om att det finns underbara människor som vet att kärlek och värme genererar glädje och gemenskap.

Ja, när jag går omkring bland alla våra kartonger här hemma så är det inte långt ifrån att det kommer en tår i ögat av tacksamhet.

Tack för allt ni gör och för att vi skall kunna fortsätta att stödja lagerlokalen i Attika så är vi i fortsatt behov av ert stöd.

Vill ni veta mer så kommer vi gärna och föreläser om vårt arbete. 

 

 Swisha gärna till   123 577 31 22

Ha en underbar lördag

Kram

Den 14 november

Återigen dags att ge er information om flyktingsituationen i Grekandl, Bilden nedan visar rapporten från Aegean Boat Reports statistik gällande inflödet av båtar  till öarna. Enligt vår kontakt på Lesbos finns ca 8000 flyktingar i Moria camp.
Detta är siffror som berättar att situationen är i det närmaste den samma som tidigare  men det vi inte får glömma är att bakom varje siffra finns en individ. Varje människa som kommer till Grekland är beviset om att arbetet som vi gör tillsammans med er fortfarande är  otroligt viktigt.
I tider där där främlingsfientligheten växer så kan man ju bli både arg och ledsen.

MEN SÅ finns ni alla våra vänner som så djupt och hjärtligt engagerar er i vår insamling som gör mig bara så tacksam och rörd. Ni är helt fantastiska.

 

Jag vill återigen påminna er om vår insamling söndagen den 18 november klockan 12- 17 på N Långvinkelsgatan 61 i Helsingborg.
Varje bidrag ger en medmänniska värme och medvetenhet att det trots allt någonstans i världen finns kärleksfulla människor med hjärtan av guld.

Vill du stödja oss ekonomiskt så vi kan göra ännu mer

så swicha till 123 5773122

 

Den 8 november

Vår insamling fortsätter för att kunna förse våra vänner på Lesbos med varma kläder, skor, filtar, täcken, sovsäckar.

 

Du är välkommen till N Långvinkelsgatan 61 i Helsingborg den 18 november kl. 12-17 där vi har insamlingen.

 

Ditt bidrag gör skillnad och vill du stödja oss ekonomiskt så swisha till We Act Sweden

 

123 577 31 22

 

Tack på förhand

Den 4 November

Helsingborgs Dagblad den 3 november   

 

  (öppna gärna denna länk och läs om We Act Sweden)

 

Situationen  för flyktingarna i Grekand forsätter att vara yttest ansträngt och besvärligt.

En av mina kontakter som ofta åker ner till Grekland, beskrev härom dagen att  situationen bara blir värre och värre.

Bilden nedan beskriver hur många som anlän till de grekiska öarna, (Källa Aegean Boat Report)

 

 

Vi fortsätter vårt arbeta för att hjälpa de människor som behöver oss som mest. Vår insamling för att samla in kläder (varma kläder, underkläder, underställ, skor, strumporfiltar, täcken tält, hygienartiklar, blöjor, välling, mjölkersättning)

Insamlingen i Malmö har varit fantastisk.

 

Du är välkommen till N Långvinkelsgatan 61 i Helsingborg den 18 november kl. 12-17 där vi har insamling. 


Tack vare er generositet kan vi fortsätta. Tack alla goa vänner för ett stöd

 

Vill du stösja oss ekonomiskt så swisha till 123 577 31 22

 

Som någon skrivit: " att giva är att få". Du får kärlek tillbaka i massor

 

30 oktober

Även den här veckan har det anlänt flera överfyllda båtar till öarna i Grekland. Tyvärr nådde inte alla land utan fick sin sista vila i det kalla havet.

I lördags föddes också ett barn ute till havs. Jag önskar att den lilla nya välrdmedborgaren  kan få symbolisera det nya livet där vi kan leva tillsammans sida vid sida.

 

I lördags påbörjade vi vår insamling i Malmö. För att ge fler chans att lämna in material så kommer det att vara möjlighet att lämna in ytterligare

Kläder till barn, kvinnor och män.
Varma kläder

Filtar/sovsäckar

Tält

Mjölkersättning

Välling

Blöjor

Hygienartiklar

Insamlingen sker på Amralsgatan 3 i Malmö den 31 oktober och 4 november

 

Den 18 oktober har vi insamling i Helsingborg på N Långvinkelgatan 61

mellan klockan 12-17.

Vi tackar på förhand över att ni vill hjälpa oss att hjälpa andrs. Vill du stödja oss att bekosta vårt arbete i Grekland så swisha  till 123 577 31 22. 

TACK

 

Den 25 oktober.

Även den här veckan har det kommit båtar till de grekiska öarna. Det rapporteras om ca 300 människor som försökt korsa Egeiska havet. En av båtarna disponerad för 6-8 personer kantrade ca 50 meter från land och två barn miste livet.

 

Men vi är jättetacksamma att en kontainer från Sverige som vi med hjälp av Human Bridge hade möjlighet att skicka ner kom fram till Attika den här veckan.  Det är tack vare er stora generositet som vi kunnat genomföra  och skicka ner material. Även en kontainer från Tyskland anlände.

Du som vill hjälpa till så skall har ni möjlighet att göra detta nu. Det behövs mycket mer av allt så därför kommer vi att göra ytterligare insamlingar.

Det behövs:

Sovsäckar/Filtar

Tält

VARMA kläder till barn, kvinnor och män
VARMA skor 
Underställ

Blöjor
Sulkyn/Barnvagnar


Mjölkersättning
Näringsdryck
Vitaminer
Bars

Vi  har en insamling i Malmö den 27 oktober på Amiralsgatan 3 i Malmö.

Vi kommer att ha insamling i Helsingborg inom den närmaste tiden. Vi informerar senare

Som ni förstår så kostar det att frakta ner allt detta. Vill ni stödja vårt arbete och glädja och värma våra vänner så swisha till  123 577 31 22. 

 

Tack på förhand att ni vill hjälpa oss att hjälpa andra.

 

Vi hörs kära vänner. Informerar er efter hand hur insamlingen fortskrider

Den 19 oktober

Även den här veckan har flera båtar anlänt till de Grekiska öarna. Sedan den 17 oktober har det kommit mer än 200 personer, Överbeläggningarna i lägren kvarstår. Även lägren och boenden som ordnats för flyktingar på fastlandet är överfulla och hemlösheten ökar.

 

Men tack vare de donationer vi får från er så vi kan fortsätta att supporta lagret i Attika på Lesbos. Man har nu också  kunnat skicka 300 sovsäckar till hemlösa i Athen och 300 socsäckar och 1000 räddningsfiltar till Tessaloniki.

 

Nästa vecka kommer en lastbil från Human Bridge ner till Attika med förnödenheter som ni skänkt.

 

Tack för ert stöd och mer er hjälp kan vi tillsammans göra ännu mer. Allt ni skänker går direkt till arbetet med dem som behöver oss

 

Vårt Swish-nummer är:123 577 31 22

Den 16 oktober

Evros den livsfarliga floden

 

Följ länken ovan UNHCR publicerad den 6 juli.

 

Följande information har jag fått från hjälporganisationen Doc Mobile som är en medicinsk organisatin som arbetar på Lesbos, i Aten och Tessaloniki. Jag är tacksam och stolt att jag får arbeta som sjuksköterska tillsammans med detta härliga team.

 

Doc mobile berättar att det vid Evros, som ligger vid deltat som delar Grekland och Turkiet, Det har kommit ca 4000 flyktingar de senaste månaderna och ofta är de i en mycket dålig kondition. Man öppnar nu nya camp och öppnar även upp gamla läger. Åter en plats i den stora flyktingsituationen som det rapporters mycket sparsamt om.

 

Men vi är tacksamma att vi tillsammans med andra organisationer får hjälpa de här människorna.

 

Den 15 oktober

Senaste informationen från Grekland:

Ca 3000 männsikor har flyttats från Lesbos till fastlandet men fortfarande finns 11000-12000personer kvar på ön därav ca 8000 personer under vidriga förhållanden.
Till vårt lager i Attika kommer det små sändningar med förnödenheter. De lastbilar som förväntas komma har inte anlänt ännu. 

 

Drygt 90 personen har kommit med båtar till Samos idag.

 

I Aten förvärras situationen. Det har kommit ca 3 000 flyktingar från öarna senaste tiden. Riktigt hur insynen är i campen i nuläget har jag inte fått ännu. Men polisen har ändrat sin attityd mot flyktingarna enligt mina kontakter.

I mina ögon inte till det bättr (egen kommentar)

Suicidförsöken ökar och  många hoppar i vattnet för att avsluta sina liv.

 

Sexuella övergrepp och våld förekommer varje dag.

 

Som ni förstår så behöver vi all stöd vi kan få av er för att sprida hjälpen vidare.

 

Jag tackar för uppmerksamheten och er stöd och kommer med mer information när jag vet mer

 

Vårt swish-nummer är 123 577 31 22 (till We Act Sweden)

Läget i Grekland gällande flyktingsituationen benämns som kaotisk vilket jag håller med om fullständig,

Fortfarande kommer det dagligen båtar till de olika öarna. Foerfarande omkommer människor på havet då båtar kapsejsar,

Igår, den 10 oktober kapsejsade en båt med 35 personer på Egeiska havet och för 25 av dem blev havet deras sista viloplats. En Irakisk kvinna berättar att hennes 2 barn, som hade flytvästar, försvann när båten kapsejsade. Hon och hennes man försökte simma. Hennes man orkade inte utan blev även han ett offer i havet. Kvinnan räddades efter mer än ett dygn i havet.

Idag den 11 oktober har 125 personer kommit till Samos.

På Moria camp på Lesbos, som anses vara en av de värsta flyktinglägret i världen finns det mellan 9000-10 000 flyktingar. Den exakta siffran är svårt att ge då det skickas flyktingar till fastlandet samtidigt som det tillkommer nya. Lägret är anpassat för 2500-3000 personer. Vissa delar av Moria camp bevakas av militären vilket gör att volontärer inte kommer in där utan speciell tillstånd av militären.

I lägren förekommer dagligen överfall, slagsmål, våldtäckter och suicidförsök. maten som serveras är inte alltid ätlig och näringsinnehållet kan starkt ifrågasättas. 

De sanitära förhållandena är i det närmaste obefintlig. Det finns små möjlighet till duschar och att kunna tvätta.

Barnen har ingen möjlighet till skolgång.

Människorna i lägret ät mer eller mindre traumatiserade med psykiska besvär.

Aftonbladet gjorde igår ett reportage från Moria. När de intervjuar campchefen hävdar han att situationen i campen är ansträngd men larmrapporterna är överdrivna. När teamet sedan går runt i lägret kan de rapportera att situationen är katastrofal och att larmrapporterna stämmer.

 

Vad görs då för människor i utsatthet:

På Lesbos finns flera mindre organisationer som tillsammans arbetar för att ge flyktingarna någon hjälp.

På Attika finns en lagerlokal, som  We Act sweden tillsammans med Refugees Relief betalar hyran för. Dit kan  olika organisationer komma för att hämta kläder, skor mm till familjer som behöver nytt. Det är kläder som människor i Europa donerat. I nuläget är det nästan tomt på lagret.
Dessutom finns det ett center dit kvinnor och barn kan komma och duscha. Det är öppet 6 dagar i veckan. Man planerar att utvidga till fler duschar och även för män.

Det finns även en organisation som har ett center dit barn kan få komma och leka, hoppa stutsmatta, spela landhockey, basketboll mm.

Vill du stödja We Act Sweden? Vårt Swish-nummer: 123 577 31 22

Vi är i behov av en lastbil som kan köra ner med material till Grekland.

Vi är i behov av en lager lokal där vi kan samla material.

Det som behövs samlas in 

 ▶ CLOTHING:

MEN TROUSERS Men jackets

WINTER SHOES No. 35,36,37,38,39,40,41,42,43,44,45,46

LONG and SHORT SLEEVES T-SHIRTS men, women and children

MEN and WOMEN NEW UNDERWEAR

Women trousers

Women jackets

Children trousers

Children jackets

Children jumpers

CHILDREN UNDERWEAR SOCKS men, women, children

▶ HYGIENE:

DEODORANT

RAZORS SHAVING FOAM

Lotion

Hair brushes

Nail cutters Nail files

SHAMPOO Conditioner

SHOWER GEL

Adults diapers

WOMEN SANITARY PADS

▶ BABY CARE:

STROLLERS WIPES DIAPERS (no 3 no 4 no 5 and 6)

Powder

Baby formula 1 Liquid milk for 1 and 2 years (powder milk rather than the long life one) ▶ PHARMACY: Lice lotion