Den 19 oktober

Sedan mitt förra inlägg har den politiska bilden förändrats och återigen så flyr människor från sina hem Syrien. Barn som förvägras trygghet och kärlek och förmodligen en riktig framtid.
Bilder visar oss hur barn som brännskadats, barn som förlorat ett ben men vi ser inte de djupa sår som de fått i själen då vuxna människor svikit dem. Ingen av FN:s barnkonventions 54 artiklar har dessa barn tillgång till men som är deras rättighet  att få ta del av.
FN:s Barnkonvention      (följ länken)

Fortfarande kommer det flyktingar till de grekiska öarna. Enligt Aegean Boat Report, uppdaterat den 19 oktober, finns det 33732 flyktingar. Människor som inte ens får plats i en camp. Människor från olika kulturer som tillsammans lever i ett totalkaos och människor som samtidigt lever med tragiska, hemska minnen och upplevelser.
Lyssna på Katrin från, Läkare Utan Gränser, hennes rapport från Moria den18 oktober kl 10:23


Läkare Utan Gränser               (följ länken)

Männsikor i campen får också stå i timmar för att få sin frukost och middag och det är inte sällan som det uppstår bråk i kön. Dessutom är näringsinnehållet oftast  plus, minus noll. Barn som inte får näringsrik kost blir mer disponibla för sjukdomar, försämrad utveckling både fysiskt och psykiskt.
Ni kan tänka er barn som redan drabbats av krig, lång flykt och som inte heller får fullgod föda. Nej vänner vi kan inte lämna alla dessa människor.

Men vänner;  Det är så fantastiskt  att  få  ha  er  alla  vänner där ute som engagerar  sig.  Tillsammans  kan  vi  hjälpa  någon  till  ett  bättre  liv.


Vill ni hjälpa oss så fortgår våra insamling till Grekland:

Malmö på Kommandanthuset fram till den 20 oktober.

I Lund fram till den 2 november hos Philippa, ring: 0725508806

I Helsingborg fram till den 30 oktober hos Marianne, ring: 0702413818

Vill du hjälpa oss ekonomiskt så Swisha till: 123 577 31 22

Tack för att ni finns

Kram

 

  

Är detta ett hem? Nej, men tyvärr en verklighet och snart kommer vintern. Bilden är tagen på ön Chios och är tagen av Ruhi Lorens.

Detta är brödet som srveras. Bilden är tagen på ön Chios och är tagen av Ruhi Lorens.

Dagens middag. Inte ätbart. Bilden är tagen på ön Chios och är tagen av Ruhi Lorens.

Detta skulle inte få hända igen...........Men (bild från nätet)

Men det hände igen (Bild Expressen.se)

Den 5 Oktober

Vet inte riktigt hur jag skall beskriva hur jag känner. Den här veckan har det hänt mycket som påminner mig om att flyktingsituationen till Europa inte blivit bättre utan den senaste tiden eskalerat.
Jag minns när jag för 4 år sedan  stod tillsammans med mina nyfunna vänner stod i Kroatien vid gränsen till Serbien och väntade på en lastbil på 23 ton fullastad med kläder, skor, filtar, sovsäckar. Under de dagar vi var på plats i Bapska fick vi ta emot människor som flytt krig, terror, förföljelse för sin tro och kultur. Vi hade alla hört om IS-framfart i mellanöstern. Nu fick vi se och höra en del av vad de här människorna upplevt och Europa räckte ut sin hjälpande hand.
Under den här resan träffade jag också människor som kommit att betyda mycket för mig.
Nu 4 år senare så är situationen fruktansvärd. Vi har i veckan som gått fått höra om branden som utbröt i på Moria camp där en kvinna och hennes barn omkom men att också människor som förlorade det enda lilla de äger då deras containrar till hem förstördes.
Den här veckan har ca 200 kvinnor i en tyst demonstration försökt påverka och för att få något litet svar på vad som kommer att hända om det överhuvudtaget händer någonting. Men denna demonstrtionen når inte ut i världen för att massmedia inte uppmärksammar detta.
Greklands regering  planerar för att intensifiera att deportera flyktingar till fastlandet från öarna och fösa ihop dem i camp bara för att förvara dem. Planer finns också att deportera fler tillbaka till Turkiet samtidigt som Turkiets president Erdogan hotar med att öppna gränsen till Europa samtidigt som man planerar att även deportera tillbaka till Syrien där de skall  upprätta en säkerhets zon i Syrien. Hur kan det nu bli en säkerhets zon när Syrien är en av välrlden farligaste länder?
Jag blir ledsen och upprörd över den synism som drabbar dessa människor som blivit brickor i ett politiskt spel.

I går var jag på en fantastisk konsert, nämligen 50-år jubileum av Woodstock-festivalen.  Fantastiska musiker och sångare som förtrollade oss och förde oss 50 år tillbaka i tiden med Love, Peace and Understanding. Kanske något som kan upplevas flummigt men som indoktrinerade oss. Protestsångerna spelades över allt och låg högst uppp på hit-listorna.
Konserthallen var fullsatt av människor i min egen ålder som tillsammans  sjöng med i sångerna som många gånger var en protest mot Vietnamkriget. Många av oss i  den generationen engagerade sig, sjöng protestsånger, demonstrede för friheten. Vi var kanske inte alla  riktigt medvetna om det allvarliga i vad som hände på andra sidan jordklotet men vi påverkades och med avsky såg de svart-vita bilderna på nyheterna på TV:n 
Jag ställer mig frågan: Var finns demonstrationerna idag? Var finns sångerna mot orättvisor? Protester mot att kvinnor, barn utnyttjas? Protester mot att barn inte får någon utbildning och framtid? Protester mot att dessa människor inte känner trygghet?
Vi måste ställa upp för dem som inte orkar. Vi måste bli den svages röst.

Tack för att du engagerar dig.

Vid gränsen mellan kroatien och Serbien 2015

Lastbilen med förnödenheter kommer till Kroatien.

På väg - Mot vad?

Moria brinner. En kvinna och ett barn omkommer. (bild: Ihab Abassi)

Återigen får de fly för livet( Bild Keep talking Greece)

En fredlig demonstratione av kvinnor utanför Moria camp (bild keep talking Greece)

Medans EU och dess ledare spelar sitt maktspel så fortsätter flyktingar att komma. (bild: keep talking Greece)

Den 27 september

I  tisdags  förlorade  en  mor  sin  femårige son  när  han  blev  överkörd  av  en  lastbil då  han  satt  i en  kartong. 
I  dag  druknade  fem  barn  i Egeiska  havet tillsammans  med  två  kvinnor.
Regn och blåst  som  vattenfyller  tälten  och river  sönder  tälten.  
Människor som får stå i köi  flera  timmar för  lite  mat.
Barn som förnekas skolgång och utveckling för att EU inte tar sitt ansvar
Unga  män  som  skändas av smugglare  vid bulgariska/grekiska  gränsen.
På de grekiska öarna finns nu mer än 30 000 flyktingar men hur  många som kommit landvägen vet vi inte.
Detta är något av  som  hänt sedan mitten av september. Det massmedia skrivit och rapporterat om  är några inslag på nyheterna. Men man nämner inte att allt fler blir kvar i lägren, i parker och ute på gatorna.
När jag nu senast var nere i Aten så talade med några av flyktingarna om vad deras önskan var så sa de flesta att de vill hem till sina hemländer men de har inget kvar. Någon nämde att familjens hus stod kvar men att det nu var andra som bodde där och eftersom han flytt så hade han inga papper kvar som bevis.
En annan sa: Jag hör inte hemma någonstans. I mitt hemland passar jag inte in då jag inte delar mitt hemlands regering religiösa och politiska regler och här ser många mig som terrorist men allt jag vill är att få ge mina barn en framtid.

Nu satsar vi på att försöka samla in förnödenheter som vi kan skicka ner. Vill du vara med att hjälpa så följ informationen på We Act Sweden eller hör av dig.

Tillsammans kan vi göra världen lite bättre.

God natt

Inget barn skall behöva sova i en kartong . Bild Iasona Apostolopoulos

Smugglare som tagit de unga männens kläder, telefoner och ID-papper. Brödethar de fått av butiksägaren i byn Källa Parallaximag.gr

Här bor människor efter ett regn. Blött och trasigt